Kleding keurmerken

Keurmerken waarin de normen en waarden voor biologisch en duurzame kleding is vastgelegd. Kleding keurmerken als Eko en GOTS zijn de meest vooraanstaande en bekendste. De organisaties bewaken, omschrijven de normen en zorgen hierdoor voor een betere wereld. Nu is het aan de consument om deze gecertificeerde producten af te nemen.

 

Eko keurmerk
Het Eko-keurmerk staat voor ‘duurzaam textiel’, gemaakt van biologisch katoen. De accessoires als knopen voldoen aan andere keurmerken. De verf, bleekstoffen en stoffen die voor 'veredeling' van het textiel (finishing) gebruikt worden, moeten milieuvriendelijk zijn. Hetzelfde geldt voor drukknopen, ritsen, spelden, riemen, gespen en schoudervullingen. Aan naaigaren, elastiek en klittenband worden geen eisen gesteld voor dit keurmerk. Daarnaast mag tot maximaal 10% mag niet-biologische katoen worden bijgemengd. Met andere woorden een kledingstuk met het Eko-keurmerk is minimaal 90% van biologisch katoen gemaakt.

 

 

Global Organic Textile Standard (GOTS)
Bij deze producten met dit keurmerk zijn de gebruikte vezels op biologische wijze geteeld. Het keurmerk is ontwikkeld om biokatoen en andere biologisch geteelde vezels verder te produceren tot een duurzaam kledingstuk of textiel. GOTS maakt onderscheid in twee labels: "made with x % organic materials" or "made with x % organic – in conversion materials" en "organic" or "organic – in conversion". Respectievelijk voor het gebruik van 70 - 94%% biologisch materiaal en minimaal 95% biologisch materiaal in het eindproduct. GOTS omvat ook criteria wat betreft arbeidsomstandigheden, die gebaseerd zijn op de normen van de International Labour Organization, zoals het recht op vakbondsvrijheid en het recht op veilige en gezonde werkomstandigheden. Bron: goedewaar.nl

 

 

OE 100 Standard
Producten met OE 100 bevatten minimaal 95% biologisch katoen. Textile Exchange (voorheen Organic Exchange) heeft, naast dit keurmerk OE 100, ook het keurmerk OE Blended ontwikkeld, voor producten met een blend van minimaal 5% biologisch katoen. Textile Exchange is een internationale non-profit organisatie die zich inzet om de textielindustrie te verbeteren met als focus ecologische duurzaamheid. Het voornaamste doel is het stimuleren van het gebruik van biologisch katoen in de kledingsector. Bron: goedewaar.nl

 

 

Fair Wear Foudation 
Fair Wear Foundation (FWF) zet zich in voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, in landen waar kleding wordt geproduceerd voor de Nederlandse en de Europese markt. Fair Wear Foundation werkt samen met brancheorganisaties (MODINT, CBW-MITEX en FGHS), vakbonden (FNV en CNV) en de Schone Kleren Campagne. Fair Wear Foundation (FWF) heeft een gedragscode ontwikkeld die gebaseerd is op de normen van de International Labour Organisation (ILO). Bedrijven die bij FWF zijn aangesloten committeren zich aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Bron: goedewaar.nl

 

 

 

Fair Trade
Dit merk kreeg in Nederland zijn doorbraak door de Wereldwinkel en de Max Havelaar koffie. Fair Trade is een algemene aanduiding voor producten die op basis van eerlijke handel op de markt worden gebracht. Fair Trade Original is een merknaam van uiteenlopende producten, zoals aardewerk, speelgoed, huishoudtextiel, sieraden, chocolade, koffie en thee, die zijn geïmporteerd op basis van eerlijke handel. Eigendom van en uitgegeven door de Fair Trade Organisatie.

 

 

 

GoedeWaar
De consumentenorganisatie Goedewaar.nl zet zich al meer dan 30 jaar in voor duurzaam consumeren. De organisatie onderzoekt de duurzaamheid van consumentenproducten, zodat consumenten een goede keuze kunnen maken in de winkelstraat. Verantwoord koopgedrag is beter voor mens, dier, milieu. Het draagt bij aan duurzame ontwikkeling, eerlijke handel en armoedebestrijding. 

 

Skal Biocontrole 
De organisatie Skal Biocontrole zet zich als toezichthouder in voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland. Met de afgifte van dit keurmerk maken we de betrouwbaarheid van biologische producten zichtbaar voor afnemer en consument. Zo draagt Skal bij aan de aantoonbare betrouwbaarheid van de biologische sector.



Menu